Proje sahiplerine proje hazırlama ve uygulama aşamasında destek veren ve proje yazma konusunda öğretim elemanlarını teşvik eden Üniversitemiz Proje Koordinasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “TÜBİTAK ARDEB (1001-1002-1005-3501) Proje Hazırlama Eğitimi” düzenlendi.
Teknoloji Fakültesi Taşkent Konferans Salonu’nda yoğun bir katılımla yüz yüze gerçekleştirilen eğitime, Proje Koordinasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Elçin Özgür Büyükatalay, konuşmacı olarak Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Çevik Tufan, öğretim elemanları, öğrenciler ve merkez çalışanları katıldı.
Eğitimin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Elçin Özgür Büyükatalay, merkez faaliyetlerinde ve proje çalışmalarında kendilerine destek veren başta Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız olmak üzere emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.
Prof. Dr. Ahmet Çevik Tufan, proje hazırlama konusunda verdiği eğitimin ilk gününde proje ve proje önerisi nedir, neden proje yapılmalı, projenin önemi ve kazanımları, projenin kurgulanması ve araştırmanın planlanması konularına değindi. Projenin genel tanımından bahseden Prof. Dr. Ahmet Çevik Tufan, “Araştırma projesi; başlangıcı ve sonu belirli bir sürede olan, tanımlı amaç ve hedeflere sahip, değişim yaratan, planlanan uygulama adımlarıyla çeşitli çıktıların elde edildiği, belirlenmiş bir bütçeyle yürütülen bilimsel bir çalışma sürecidir” dedi.
“Proje önerisi yazma becerisi edinmek, bir yabancı dil öğrenmeye benzer, bir süreç gerektirir” diyen Ahmet Çevik Tufan, proje önerisinde bulunabilmek için araştırılmak istenen konuda yapılmak istenenlerin, yazılı olarak ve kanıta dayalı bir biçimde doğru gerekçelendirilmesi ve doğru ifade edebilme yeterliliğine sahip olunması gerektiğinin altını çizdi. Tufan; proje önerisi yazmanın nedenlerini, motivasyon, keşfetmek, inovasyon, bilime ve projelere bakış açısı, teknoloji geliştirme, teori ve teknik geliştirme faktörlerine bağladı.
Proje hazırlama sürecinde stratejik planlamanın önemli olduğunu vurgulayan Ahmet Çevik Tufan, “Stratejik planlama bir yönetim aracıdır. Bir projenin ne olduğunu, ne yaptığını ve neden yaptığını ortaya koyar” diye ifade etti. Projenin ulaşmaya çalıştığı somut aşamalar olan hedefler üzerinde duran Tufan, “Hedefler zorlayıcı olmalı ama ulaşılamaz olmamalıdır. Aynı zamanda ölçülebilir olmalıdır. Bu sayede hedeflere ulaşma konusundaki ilerlemeler gözlemlenebilir ve gerekirse düzeltmeler yapılabilir” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Ahmet Çevik Tufan, 24 Mayıs'da düzenlenecek "TÜBİTAK ARDEB Proje Hazırlama Eğitimi"nin ikinci gününde; proje önerisinin bölümleri ve yazımı, sıkça yapılan hatalar ve çözüm önerileri, proje yazımında uyulması gereken çalışma prensipleri, stratejik planlama, amaç ve hedefler konusundaki bilgi birikimini ve tecrübelerini katılımcılarla uygulamalı olarak paylaşacak.
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.