Şehirlerin Endüstriyel Alanlarında Ekolojik Tarım Yapılmasına Yönelik ECVET Uyumlu Eğitim (Agro-Insure) Projesi
30 Eylül 2024 | 11:45

Proje Numarası: 2023-1-DE02-KA220-VET-000158035

Başlangıç tarihi: 01 Eylül 2023
Bitiş Tarihi: 31 Ağustos 2025

https://agro-insure.eu/

Şehirlerin Endüstriyel Alanlarıında Ekolojik Tarım Yapılmasına Yönelik ECVET Uyumlu Eğitim

Kentsel alanlar büyüklük, nüfus yoğunluğu, kullanılabilir alan ve mevcut altyapı açısından büyük farklılıklar göstermektedir. Yoğun nüfuslu bir şehirde kentsel çiftçiliği oluşturan etmenler, daha küçük bir kasaba veya banliyöde kentsel çiftçilik olarak kabul edilenlerden önemli ölçüde farklı olabilir. Yerel bağlam, mevcut kaynaklar ve kentsel düzen, kentsel tarım uygulamalarının şekillenmesinde çok önemli rol oynamaktadır.

Kentsel çiftçiliğin hedefleri bir konumdan diğerine ve bireyler veya kuruluşlar arasında farklılık gösterebilir. Bazıları gıda güvenliğini artırmak ve gıda mesafelerini azaltmak için taze, yerel kaynaklı gıda üretmeye öncelik verebilirken, diğerleri yeşil alanlar yaratmaya, sürdürülebilir tarımı teşvik etmeye veya eğitim fırsatları sunmaya odaklanabilir. Sonuç olarak kentsel çiftçilik girişimlerinin yöntemleri ve ölçeği bu hedeflere göre farklılık gösterebilmektedir.

Kentsel çiftçilik, küçük arazilerdeki geleneksel toprak bazlı tarımdan, dikey çiftliklerdeki gelişmiş hidroponik veya akuaponik sistemlere gibi çeşitli yöntemleri kapsar. Bu yöntemlerin seçimi mevcut alan, iklim ve kaynaklara erişim gibi faktörlerden etkilenir. Bu farklı yöntemler, kentsel tarımın nasıl uygulanmasında farklılıklara sebep olmaktadır.

Kentsel tarım eko-tarım, tarımsal gıda talebinin daha az su kaynağı kullanılarak karşılanmasına olanak sağlaması, ulaşımın çevresel yükünü ortadan kaldırması vb. özellikleriyle iklim değişikliğiyle mücadeleye önemli katkı sağlar.

Kentsel alanlarda ve özellikle endüstriyel yüzeylerde eko-tarımın doğru şekilde benimsenmesi için profesyonellerin eğitilmesi gereklidir.

Hedef guruplar

  • Endüstriyel site yöneticileri/sahipleri/işverenler, mevcut ve gönüllü kentsel tarım (eko-)çiftçiler.
  • Kamu ve özel sektördeki ekolojik tarım alanındaki Mesleki Eğitim Öğretim kurumları ve bireysel öğretmenler/eğitimciler.
  • İlgili profesyonel örğütler (Çiftçilerin, endüstriyel yapı sahiplerinin dernekleri ve şemsiye kuruluşları vb.)
  • Üniversiteler, tarım veya inşaat mühendisliği bölümlerindeki öğrenciler ve diğer eğitim ve öğretim materyali sağlayıcıları.
  • Kamu otoriteleri ve karar alma organları.
  • Kamuoyu.
background image