Proje Numarası: 2023-1-DE02-KA220-VET-000158035
Başlangıç tarihi: 01 Eylül 2023
Bitiş Tarihi: 31 Ağustos 2025
Kentsel alanlar büyüklük, nüfus yoğunluğu, kullanılabilir alan ve mevcut altyapı açısından büyük farklılıklar göstermektedir. Yoğun nüfuslu bir şehirde kentsel çiftçiliği oluşturan etmenler, daha küçük bir kasaba veya banliyöde kentsel çiftçilik olarak kabul edilenlerden önemli ölçüde farklı olabilir. Yerel bağlam, mevcut kaynaklar ve kentsel düzen, kentsel tarım uygulamalarının şekillenmesinde çok önemli rol oynamaktadır.
Kentsel çiftçiliğin hedefleri bir konumdan diğerine ve bireyler veya kuruluşlar arasında farklılık gösterebilir. Bazıları gıda güvenliğini artırmak ve gıda mesafelerini azaltmak için taze, yerel kaynaklı gıda üretmeye öncelik verebilirken, diğerleri yeşil alanlar yaratmaya, sürdürülebilir tarımı teşvik etmeye veya eğitim fırsatları sunmaya odaklanabilir. Sonuç olarak kentsel çiftçilik girişimlerinin yöntemleri ve ölçeği bu hedeflere göre farklılık gösterebilmektedir.
Kentsel çiftçilik, küçük arazilerdeki geleneksel toprak bazlı tarımdan, dikey çiftliklerdeki gelişmiş hidroponik veya akuaponik sistemlere gibi çeşitli yöntemleri kapsar. Bu yöntemlerin seçimi mevcut alan, iklim ve kaynaklara erişim gibi faktörlerden etkilenir. Bu farklı yöntemler, kentsel tarımın nasıl uygulanmasında farklılıklara sebep olmaktadır.
Kentsel tarım eko-tarım, tarımsal gıda talebinin daha az su kaynağı kullanılarak karşılanmasına olanak sağlaması, ulaşımın çevresel yükünü ortadan kaldırması vb. özellikleriyle iklim değişikliğiyle mücadeleye önemli katkı sağlar.
Kentsel alanlarda ve özellikle endüstriyel yüzeylerde eko-tarımın doğru şekilde benimsenmesi için profesyonellerin eğitilmesi gereklidir.
Hedef guruplar
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.