Merkezimiz tarafından Türk Dünyasının Öncü Bilim İnsanları Konferanslar dizisinin dokuzuncusu, “Nasiruddin Tusi'nin Ahlak Felsefesi” adlı etkinlik çevrim içi olarak gerçekleştirildi.
Azerbaycan İlahiyat Enstitüsü Dil Bilimleri Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Anar Gafarov’un konuşmacı olduğu programa Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Proje Merkezi Müdürümüz Prof. Dr. Salih Şahin, Müdür Yardımcımız Doç. Dr. Asuman Aşık, akademisyenler, proje merkezi çalışanları ve öğrenciler katıldı.
Moderatörlüğünü Prof. Dr. Salih Şahin’in üstlendiği konferansın açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “Gazi Üniversitesi olarak geçen yıl kuruluşumuzun 95. yılını kutladık. 95. yılımızda Üniversitemizin Proje Koordinasyon Uygulama ve Araştırma Merkeziyle Türk Dünyasının Öncü Bilim İnsanları konferanslar dizisini başlattık” dedi.
Öncü Bilim İnsanları konferanslar dizisini önemsediğini ifaden Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “Bugün Nasiruddin Tusi’yi Azerbaycan İlahiyat Enstitüsü Dil Bilimleri Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Anar Gafarov hocamızdan dinleyeceğiz. Hocamıza bizlere zaman ayırdığı için çok teşekkür ediyoruz. Bu programın düzenlenmesinde emeği geçen başta Proje Koordinasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Salih Şahin olmak üzere GUZEM’deki çalışanlara ve emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ederim” diyerek sözlerini tamamladı.
Açılış konuşmalarından sonra sunumu yapan Azerbaycan İlahiyat Enstitüsü Dil Bilimleri Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Anar Gafarov, “Nasiruddin Tusi İslam düşüncesinde felsefi düşüncenin ihya edicilerinden birisi olarak tanımlanabilir. Nasiruddin Tusi’yi özel kılan yönlerinden birisi onun eski hikmet birikimini çok iyi bir şekilde özümsemiş ve Osmanlı ahlak felsefesi düşüncesinde de kendine özgü bir etkisi olan bir filozoftur” dedi.
Azerbaycan İlahiyat Enstitüsü Dil Bilimleri Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Anar Gafarov, konuşmasını şöyle tamamladı: “Ahlakın kaynağının ne olduğu da Nasiruddin Tusi'nin temel problemlerinden birisidir. Ahlakın kaynağını sorgulamak insanın davranışlarının nereden kaynaklandığını ve davranışlara yön veren önermelerin temel kaynağının ne olduğunu belirlemektir. Tüm bunlar ise hayatını anlamlandırmaya çalışan insan için son derece önemli konulardır. Bu vesile ile programın gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”
Etkinlik, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.