Okuma Güçlüğünün Önlenmesi: Müdahaleye Tepki Modeli 2. Kademe Uygulaması Projesinin Açılış Toplantısı ve Disleksi Farkındalık Günü Paneli Gerçekleştirildi
9 Ekim 2022 | 07:27

TÜBİTAK 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı Kapsamında Desteklenen Okuma Güçlüğünün Önlenmesi: Müdahaleye Tepki Modeli 2. Kademe Uygulaması Projesinin açılış toplantısı ve Disleksi Farkındalık Günü Paneli, geniş bir katılım ile düzenlendi.

Rektörlük Mimar Kemaleddin Salonunda gerçekleştirilen etkinliğe Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Selvi, Öğrenme Gelişim Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÖGEM) Müdürü ve Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Emine Rüya Özmen, Proje Koordinasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Elçin Özgür Büyükatalay, panelistler Prof. Dr. Pelin Karasu, Doç. Dr. Arzu Doğanay Bilgi, Dr. Öğr. Üyesi Hanifi Sağır, öğretim üyeleri, konuklar ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan programın açılış konuşmasını Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Selvi yaptı. Disleksinin bir tür okuma güçlüğü olduğu bilgisini veren Dekan Selvi, “Öğrenme güçlüğü tanılanan öğrencilerin yaklaşık yüzde 90’dan fazlasının okuma güçlüğüne sahip olduğu belirtilmektedir. Öğrenme güçlüğünün bu kadar yaygın bir türü olan Disleksi konusuna dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla Ekim ayının ilk haftası Disleksi Haftası ve 8 Ekim Dünya Disleksi günü olarak belirlenmiştir” dedi.

Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi olarak bu farkındalığa katkıda bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirten Prof. Dr. Mahmut Selvi, “Özel Eğitim alanında Hocalarımızın çalışmaları ve projeleri ile birlikte hem bilimsel yönden hem de öğretmen yetiştirmede her geçen gün ilerleme kat etmekteyiz. Bu düşüncelerle proje ekibine yer alan tüm paydaşlara teşekkür eder, bu toplantının da başarılı geçmesini dilerim” diyerek sözlerini tamamladı.

Açılışta söz alan Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Emine Rüya Özmen ise, disleksi kelimesinin kimi zaman hem aileler hem de uzmanlar tarafından yanlış anlamda kullanılabildiğini ifade etti. Ekim ayının ilk haftasının disleksi haftası olduğunu hatırlatan Özmen, disleksinin öğrenme güçlüğünün bir türü olduğunu söyledi.

Projelerinin okuma güçlüğü ile ilgili olduğunu dile getiren Prof. Dr. Emine Rüya Özmen, sözlerini şöyle tamamladı: “Projemiz gereği bugüne kadar 50 tane öykü hazırladık. Bugün düzenlenen panelin faydalı bir panel olmasını diliyorum. Umarım projemiz başarılı olur. Bu vesile ile emeği geçen tüm araştırmacılara teşekkür ederim.”

Prof. Dr. Emine Rüya Özmen’den sonra konuşan Proje Koordinasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Elçin Özgür Büyükatalay, merkez olarak Üniversitemizde gerçekleştirilen projelere destek verdiklerini kaydetti. TÜBİTAK 1001 projelerinin öneminden söz eden Doç. Dr. Büyüktalay, “Disleksi çok önemli bir konu bu nedenle tüm araştırmacılara böyle bir projede yer aldıkları için teşekkür ederim. Merkez olarak projenizin her aşamasında yardımcı olmaya hazırız. Beni de bu açılışa davet ettiğiniz ayrıca teşekkür eder başarılarınız devamını dilerim” diyerek konuşmasını tamamladı.

Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Emine Rüya Özmen projenin tanıtımı yaptı. Tanıtımın ardından Disleksi Farkındalık Günü Paneli gerçekleştirildi. Etkinlik soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

-1-1-1

 

background image