Terimler Sözlüğü

 

 

Refakatçı

Tüm eğitim, öğretim ve gençlik alanlarına uygulanan genel bir tanım olarak, refakatçi kişi, korumayı sağlamak için bir hareketlilik faaliyetinde özel ihtiyaçları olan (yani engelli) katılımcılara - ister öğrenenler ister personel / gençlik çalışanları - eşlik eden kişidir. destek ve ekstra yardım sağlayın.  

Ek olarak, durumunda

  • Ana Eylem 1 kapsamında MÖE öğrenenleri,
  • Ana Eylem 2 kapsamında kısa veya uzun vadeli öğrencilerin hareketliliği ve gençlerin karma hareketliliği,
  • Gençlik Diyaloğu Projeleri,

Refakatçi bir kişi, koruma ve güvenliklerini ve hareketlilik deneyimi sırasında etkili öğrenmelerini sağlamak için bir veya birkaç Mesleki Eğitim öğrencisine, okul öğrencisine veya gençlere (özellikle kendi ülkeleri dışında çok az deneyime sahip küçükler veya gençler) eşlik eden yetişkin olabilir. 

 

 

Akreditasyon

Erasmus + Programı Eylemi kapsamında finansman almak isteyen kuruluşların, söz konusu Eylem için Avrupa Komisyonu tarafından tanımlanan bir dizi niteliksel standart veya ön koşullara uymasını sağlayan süreç. Eylemin türüne veya talepte bulunan kuruluşun bulunduğu ülkeye bağlı olarak, akreditasyon Yürütme Ajansı veya bir Ulusal Ajans tarafından yürütülür. Akreditasyon süreci, yükseköğretim projelerine (hareketlilik dâhil) katılmak isteyen kuruluşlar için mevcuttur.

 

 

Aktivite

Bir projenin parçası olarak gerçekleştirilen bir dizi görev. Bir faaliyet farklı türlerde olabilir (hareketlilik faaliyetleri, işbirliği faaliyetleri, vb.). Jean Monnet çerçevesinde, Aktivite bir Eylem ile eşdeğerdir (yukarıdaki tanıma bakınız).

 

 

Yetişkin eğitimi

Örgün, yaygın veya gayri resmi nitelikte olsun, mesleki olmayan yetişkin eğitiminin tüm biçimleri (sürekli mesleki eğitim için bkz. "MÖE").

 

 

Yetişkin eğitimi organizasyonu

Mesleki olmayan yetişkin öğrenimi alanında aktif olan herhangi bir kamu veya özel kuruluş.

 

 

Yetişkin öğrenci

Okul ve MEÖ öğretmenleri / eğitmenleri haricinde, temel eğitim veya öğretimi tamamlamış veya artık dahil olmayan herhangi bir sürekli öğrenim biçimine (örgün, örgün olmayan veya gayri resmi) geri dönen herhangi bir kişi.

 

 

Ön Planlama Ziyareti (APV)

Gençlik hareketliliği projelerinde Gençlik Değişimleri ve MEÖ öğrenenler hareketlilik projelerindeki ErasmusPro faaliyetleri öncesinde alıcı kuruluşun / kuruluşların ülkesine ziyaret planlama. APV'lerin amacı, idari düzenlemeleri kolaylaştırarak ve hazırlayarak, güven inşa ederek ve dahil olan kuruluşlar arasında sağlam bir ortaklık kurarak ve sağlam bir ortaklık kurarak yüksek kaliteli faaliyetler sağlamaktır. Gençlik hareketliliği projeleri söz konusu olduğunda, genç katılımcılar da onları proje tasarımına tam olarak entegre etmek için ziyarete dahil edilebilir.

 

 

Başvuru sahibi

Hibe başvurusunda bulunan katılımcı kuruluş veya resmi olmayan grup. Başvuru sahipleri, bireysel olarak veya projede yer alan diğer kuruluşlar adına başvurabilirler. İkinci durumda, başvuru sahibi aynı zamanda koordinatör olarak da tanımlanır.

 

 

Temel beceriler

Okuryazarlık, matematik, bilim ve teknoloji; bu beceriler temel yeterliliklere dâhil edilmiştir.

 

 

Yararlanıcı

Proje seçilirse, başvuru sahibi bir Erasmus + hibesinden faydalanır. Yararlanıcı, projeyi seçen Ulusal veya Yürütme Ajansı ile bir hibe sözleşmesi yapar veya hibe kararı konusunda bilgilendirilir. Başvuru diğer katılımcı kuruluşlar adına yapılmışsa, ortaklar hibenin ortak yararlanıcıları olabilir.

 

 

Teklif çağrısı

Belirli bir süre içinde, izlenen hedeflere karşılık gelen ve gerekli koşulları yerine getiren bir eylem önerisinin sunulması için Komisyon tarafından veya adına yayınlanan davet. Teklif çağrıları Avrupa Birliği Resmi Gazetesinde (C serisi) ve / veya Komisyon, Ulusal veya Yürütme Ajansının ilgili web sitelerinde yayınlanır.

 

 

Eş finansman

Eş finansman ilkesi, AB tarafından desteklenen bir projenin maliyetlerinin bir kısmının yararlanıcı tarafından karşılanması veya AB hibesi dışındaki harici katkılarla karşılanması gerektiğini ifade eder.

 

 

Konsorsiyum

Bir proje veya bir proje içindeki bir faaliyeti hazırlamak, uygulamak ve takip etmek için ekip oluşturan iki veya daha fazla katılımcı kuruluş. Bir konsorsiyum ulusal (yani aynı ülkede kurulmuş kuruluşları içeren) veya uluslararası (farklı ülkelerden katılımcı kuruluşları içeren) olabilir.

 

 

Koordinatör / Koordinatör kuruluş

Ortak kuruluşlardan oluşan bir konsorsiyum adına Erasmus + hibesi için başvuran katılımcı bir kuruluş.

 

 

ECHE (Yüksek Öğrenim için Erasmus Beyannamesi)

Avrupa Komisyonu tarafından verilen ve Program Ülkelerindeki yüksek öğretim kurumlarına Erasmus + kapsamındaki öğrenme ve işbirliği faaliyetlerine başvurma ve katılma hakkı veren bir akreditasyon. Şart, bir kurumun yüksek kaliteli hareketlilik ve işbirliğini organize etmek ve uygulamak için uyması gereken temel ilkeleri ana hatlarıyla belirtir ve yüksek kaliteli hizmet ve prosedürlerin yanı sıra güvenilir ve şeffaf bilgi sağlanması için uymayı kabul ettiği gereklilikleri belirtir.

 

 

AKTS (Avrupa Kredi Transfer ve Biriktirme Sistemi)

Öğrenme, öğretme ve değerlendirme süreçlerinin şeffaflığına dayanan, kredi biriktirme ve transferi için öğrenci merkezli bir sistem. Amacı, niteliklerin ve öğrenme sürelerinin tanınması yoluyla çalışma programlarının ve öğrenci hareketliliğinin planlanması, sunulması ve değerlendirilmesini kolaylaştırmaktır. eğitim programlarının tasarlanmasına, tanımlanmasına ve sunulmasına ve yüksek öğretim niteliklerinin ödüllendirilmesine yardımcı olan bir sistem. Çıktıya dayalı yeterlilik çerçeveleriyle birlikte AKTS'nin kullanımı, çalışma programlarını ve yeterlilikleri daha şeffaf hale getirir ve yeterliliklerin tanınmasını kolaylaştırır.

 

 

ECVET (Mesleki Eğitim ve Öğretim için Avrupa Kredi Sistemi)

Başka bir ülkede veya farklı durumlarda kalış sırasında edinilen işle ilgili becerilerin ve bilgilerin doğrulanmasını, tanınmasını ve biriktirilmesini kolaylaştırmayı amaçlayan bir sistem. ECVET, Avrupa çapında yürürlükte olan farklı mesleki eğitim ve öğretim sistemleri ile bunların nitelikleri arasında daha iyi uyum sağlamayı amaçlamaktadır. Yeterlilikleri öğrenme çıktıları birimleri açısından tanımlamak için teknik bir çerçeve oluşturmalıdır ve değerlendirme, transfer, biriktirme ve tanıma prosedürlerini içerir.

 

 

ESCO (Avrupa Becerileri, Yeterlilikleri, Nitelikleri ve Mesleklerinin çok dilli sınıflandırması)

AB işgücü piyasası ve eğitim ve öğretim ile ilgili beceri ve yeterlilikleri, nitelikleri ve meslekleri 25 Avrupa dilinde tanımlar ve sınıflandırır. Sistem meslekler, beceriler, yetkinlikler ve nitelikler arasındaki ilişkileri gösteren mesleki profiller sağlar. ESCO, açık bir BT formatında geliştirilmiştir ve herkesin kullanımına ücretsiz olarak sunulmaktadır.

 

 

Europass

Europass, beş farklı belgeden oluşan bir portföy ve tüm sahibinin zaman içinde kazanılan öğrenme başarılarının, resmi niteliklerinin, iş deneyiminin, becerilerinin ve yeterliliklerinin açıklamalarını içermeyi amaçlayan bir elektronik dosyadır. Bu belgeler şunlardır: Europass CV, Diploma Eki, Sertifika Eki, Europass Hareketliliği ve Dil Pasaportu. Europass, aynı zamanda, sahibinin beceri ve niteliklerinin kişisel, modüler bir envanterini oluşturmasına yardımcı olan, kullanıcı dostu bir elektronik dosya olan Avrupa Becerileri Pasaportunu da içerir. Europass'ın amacı, hareketliliği kolaylaştırmak ve Avrupa'da iş ve yaşam boyu öğrenme olasılıklarını iyileştirmektir.

 

 

Avrupa Kalkınma Planı

MEÖ, okullar ve yetişkin eğitimi kuruluşları için, kalite geliştirme ve uluslararasılaşma açısından kurum / kuruluşun ihtiyaçlarını ve planlanan Avrupa faaliyetlerinin bu ihtiyaçları nasıl karşılayacağını özetleyen bir belge. Avrupa Kalkınma Planı, Ana Eylem 1 kapsamında Personelin öğrenme hareketliliği için başvuran okullar ve yetişkin eğitimi kuruluşları için başvuru formunun bir parçasıdır.

 

 

Grup lideri

Gençlik hareketliliği projelerinde, grup lideri, etkili öğrenmelerini (Youthpass), korumalarını ve güvenliklerini sağlamak için Gençlik Değişimine katılan gençlere katılan bir yetişkindir.

 

 

Mücbir sebep

Katılımcının kontrolü dışındaki öngörülemeyen istisnai bir durum veya olay ve kendi adına hata veya ihmalden kaynaklanmayan olay.

 

 

Gönderen kuruluş

Bazı Erasmus + Eylemleri (özellikle hareketlilik Eylemleri) kapsamında gönderen kuruluş, bir Erasmus + projesinin bir faaliyetine bir veya daha fazla katılımcı gönderen katılımcı kuruluştur.

 

 

Alıcı kuruluş

Bazı Erasmus + Eylemleri (özellikle hareketlilik Eylemleri) kapsamında, alıcı kuruluş, bir veya daha fazla katılımcıyı alan ve bir Erasmus + projesinin bir veya daha fazla faaliyetini organize eden katılımcı kuruluştur.

 

 

Ulusötesi

Aksi belirtilmedikçe, en az iki Program Ülkesini içeren herhangi bir eylemle ilgilidir.

 

 

Mesleki eğitim ve öğretim (VET)

İnsanları belirli mesleklerde veya daha geniş anlamda işgücü piyasasında gerekli olan bilgi, uzmanlık, beceri ve / veya yeterliliklerle donatmayı amaçlayan eğitim ve öğretim. İlk veya devam eden mesleki eğitim ve öğretime odaklanan Erasmus + projeleri için Mesleki Eğitim ve Öğretim faaliyetleri kapsamında uygundur.

 

 

Genç insanlar

Erasmus + Programı bağlamında, 13 ile 30 yaşları arasındaki bireyler.

 

 

Gençlik çalışanı

Gençleri kişisel sosyo-eğitimsel ve mesleki gelişimlerinde destekleyen, yaygın öğrenime katılan bir profesyonel veya gönüllü.

 

 

Youthpass

Erasmus + Programı tarafından desteklenen projelere katılımlarından dolayı gençlerin ve gençlik çalışanlarının öğrenme çıktılarının tanınmasını iyileştirmek için Avrupa aracı. Youthpass şunlardan oluşur: a) Programın çeşitli Eylemlerinde katılımcılar tarafından alınabilecek sertifikalar; ve b) gençleri, gençlik çalışanlarını ve gençlik örgütlerini, gençlik ve yaygın öğrenme alanındaki bir Erasmus + projesinin öğrenme çıktılarını yansıtmaları için destekleyen tanımlanmış bir süreç. Youthpass ayrıca, Avrupa'da ve ötesinde yaygın ve gayri resmi öğrenmenin ve gençlik çalışmalarının tanınmasını artırmayı amaçlayan daha geniş bir Avrupa Komisyonu stratejisinin bir parçasıdır.

 

 

(Son başvuru tarihi

Başvuru formunun uygun görülmesi için Ulusal veya Yürütme Ajansına sunulması gereken son tarih.

   

OID

"E" harfi ile başlayan ve  8 rakamla  devam eden bir numaradır (Örneğin: E12345678)

Proje

Tanımlanmış hedeflere ve sonuçlara ulaşmak için düzenlenen tutarlı bir faaliyetler dizisi.

 

 

PIC NO

(Participant Identification Code)

Erasmus+  Projelerinde kullanılan, kuruma ait bir kimlik numarasıdır. Ka1-Ka2 ve diğer Erasmus+ projelerinde kullanılması zorunlu bir numaradır.

background image